Belang van natuurlijke bossen voor klimaatbeheersing
16 juli 2024
Natuurlijke, gevarieerde bossen kunnen meer bijdragen aan het beheersen van klimaatverandering dan vaak gedacht. Ze kunnen samen ongeveer 226 gigaton koolstof opslaan, wat neerkomt op 22 keer de jaarlijkse wereldwijde koolstofuitstoot door verkeer en industrie. Dit koolstofopslag gebeurt in levend hout en dood organisch materiaal. Tweederde van dit potentieel kan worden bereikt door bestaande bossen beter te beheren en ouder te laten worden. De rest kan gerealiseerd worden door bossen te verbinden in gebieden waar ze oorspronkelijk voorkwamen. Deze bevindingen komen uit een internationaal onderzoek gepubliceerd in Nature.
Kritiek op eerdere studies
In 2019 verscheen een studie in Science met vergelijkbare cijfers, maar deze stuitte op scepsis. Men vreesde dat de conclusies zouden leiden tot het aanplanten van uniforme bossen op verkeerde locaties, wat kan resulteren in greenwashing en afleiden van het dringende terugdringen van fossiele brandstoffen.
Nadruk op biodiversiteit
De nieuwe studie in Nature legt meer nadruk op het belang van natuurlijke, biodiverse bossen op hun oorspronkelijke locaties en benadrukt de noodzaak om koolstofuitstoot te verminderen. Gert-Jan Nabuurs van Wageningen UR, een van de hoofdauteurs, stelt dat de nieuwe cijfers nauwkeuriger zijn door gebruik van satellietbeelden en waarnemingen ter plaatse op 1,3 miljoen locaties wereldwijd. Bestaande landbouwgebieden zijn uitgesloten van de analyses, wat de focus legt op bosherstel in plaats van bosuitbreiding.
Herstel van bestaande bossen
Veel bestaande bossen zijn niet in optimale staat en kunnen meer koolstof vastleggen. Ze hebben vaak schade door branden of insectenvraat, of zijn te uniform. Er zijn wereldwijd veel kansen voor herstel, bijvoorbeeld door variatie aan bomen te planten waar bomen zijn weggevallen. Goed beheerde bossen kunnen ook duurzaam hout leveren, wat nodig is als we meer met hernieuwbare materialen willen bouwen.
Opslag van 226 gigaton CO2
Het opslaan van 226 gigaton CO2 in bossen kan aanzienlijk bijdragen aan klimaatbeheersing. Zelfs als we jaarlijks 10 procent van die hoeveelheid uitstoten, kan dit over enkele decennia ongeveer 30 procent van onze uitstoot compenseren. Volgens Nabuurs is dit haalbaar, mits we het echt gaan doen en blijven werken aan het terugdringen van emissies.
Lees meer op www.houtcertificering.nl