Stel: je wilt een nieuw bedrijfspand kopen of je gaat voor het eerst een onderneming starten waarvoor je een pand nodig hebt. Je koopt dan niet zomaar de eerste en de beste optie. Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden: op deze manier weet je zeker dat je een goede aankoop doet waar je heel lang gebruik van kunt gaan maken. Maar waar moet je precies op letten als je een nieuw bedrijfspand wilt kopen?

Bepaal je wensen vooraf

Het is in ieder geval aan te raden om van tevoren te bepalen waar een ideaal bedrijfspand in jouw ogen aan moet voldoen. Het is slim om dit blanco te doen, zonder dat je iets specifieks in gedachten hebt. Kijk dan ook pas naar panden nadat je dit hebt gedaan. Neem ook het bedrijfsplan mee: waar wil je naartoe en wat is dan onmisbaar in een bedrijfspand? Schrijf zaken op zoals oppervlakte, bereikbaarheid, parkeergelegenheid, locatie, uitstraling en meer.

De belangrijkste aandachtspunten

Wanneer je je gaat oriënteren of zelfs al een pand op het oog hebt, is het tijd om te gaan ontdekken wat bij jou past. In het geval van een bezichtiging zijn er een aantal aandachtspunten om mee te nemen. Deze vind je hier op een rij:

  • Onderhoud: wat is de staat van het onderhoud? Een makelaar en daarna een bouwkundig expert doen onderzoek om zo te bepalen wat de mate van onderhoud is dat aan het pand gedaan moet worden. Hier ben je als eigenaar verantwoordelijk voor.
  • Technische eisen: voldoet het pand aan de bouwkundige eisen? Let bijvoorbeeld op bruikbaarheid, toegankelijkheid, (brand)veiligheid, energiezuinigheid en meer.
  • Doeleinden: is het mogelijk om het pand voor het beoogde doel te gaan gebruiken? Houdt hierbij jouw doelstelling goed voor ogen.
  • Vergunningen: welke vergunningen heb je nodig voor het uitvoeren van de bedrijfsactiviteiten en kun je aan de normen voldoen zoals deze beschreven staan in de reglementen? Dit is een belangrijk aandachtspunt om mee te nemen.
  • Bereikbaarheid: hoe belangrijk de bereikbaarheid van een pand is hangt vooral af van het type bedrijf dat je hebt. Voor personeel en klanten moet het pand goed bereikbaar zijn.

Schakel hulp in van een NVM Makelaar

Kom je er niet uit tijdens je zoektocht naar een bedrijfspand? Schakel de hulp in van NVM Makelaar Heerde. De makelaar kan alle mogelijkheden met je doornemen op het gebied van kopen, huren, beleggen en taxaties. Ook kent de makelaar de omgeving goed waardoor ze goed weten welke kantoorgebouwen beschikbaar zijn en goed bij jouw wensen passen.

Door Redactie