Soms zie je door de bomen het bos niet meer en heb je geen flauw idee hoe het er nu eigenlijk voor staat met je financiën. Geen goede zaak, want het is juist erg belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben. Een goede financiële planning zorgt ervoor dat je niet alleen altijd weet hoe je er financieel voor staat, maar stelt je ook in staat om nog beter met je geld om te gaan. Hoe maak je een goede financiële planning? Hier vind je een paar waardevolle tips.

Met een financiële planning krijg je een overzicht van jouw financiële situatie. Je ziet de huidige situatie, maar je krijgt met een goede planning ook een beeld van wat er komen gaat. Zo zie je altijd wat de vaste lasten zijn en wanneer je deze moet betalen. In een financiële planning staat alles over je belastingen, hypotheek, verzekeringen en spaargeld. Het grote voordeel van een planning over je financiën is dat je in staat bent jouw huidige positie te verbeteren.

Duidelijkheid over inkomsten en uitgaven

Schrijf alle inkomsten en uitgaven op die maandelijks doet. Welke uitgaven komen iedere maand terug en welke inkomsten staan vast? Hiermee kun je alvast een mooie balans maken en is het makkelijker om te bepalen wat er overblijft. Bepaal van tevoren de doelen en wensen die je wilt bereiken met de planning. Wil je graag duidelijkheid over je situatie of wil je graag een grote aankoop doen maar weet je niet of dit mogelijk is. Een financiële planning geeft hier duidelijkheid over.

Neem risico’s mee in de planning

Het is altijd aan te raden om ook eventuele risico’s mee te nemen in je planning. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geld apart kunt zetten voor wanneer er iets onverwachts gebeurt waar je geld voor nodig hebt. Met het maken van een financiële planning krijg je duidelijkheid over hoe je er op dit moment voorstaat, zodat je ook kunt zien hoeveel je maandelijks opzij kunt zetten.

Je kunt zelf een financiële planning maken, maar het is ook aan te raden dit over te laten aan een professional. Op deze manier weet je zeker dat de planning perfect is en dat je hier geen onduidelijkheden meer over hebt!

Door Redactie